top of page

FAQ

Informatie en veelgestelde vragen



Wil je meer weten over acupunctuur en onze acupunctuurbehandelingen ? Hieronder tref je informatie en enkele van de veel gestelde vragen aan. Neem gerust contact met ons op als je andere vragen hebt of meer wilt weten.


Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).


Werking van acupunctuur

De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.



Oorsprong van acupunctuur

Traditionele culturen zoals de Chinese en de Tibetaanse en Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer “leegte” beelden kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.


Moxa

Naast de klassieke acupunctuur en Chinese geneeswijze, maken we ook gebruik van ooracupunctuur en Chinese kruiden. We maken ook gebruik van moxa. Dat is een samengeperst kruid (bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt of op pijnplek gehouden wordt. Daarmee worden het punt, de energie en/of de doorbloeding gestimuleerd. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm. Het wordt in China erg veel toegepast. Meestal wordt de moxa boven de huid gehouden. Omdat de geur nogal sterk is, maken we ook gebruik van een moxalamp. Bijvoorbeeld boven buik, rug, schouder of knie.


Cupping

Ook wel het zetten van ‘koppen’ of ‘bollen’ genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten. Het helpt onder andere om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren. We gebruiken deze therapie veel bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten, r.s.i. en bijvoorbeeld tenniselleboog.

Chinese kruiden en dosering

Naast acupunctuur werken we vaak aanvullend met Chinese kruiden. De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCM). Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De kruiden werken aanvullend en versterkend op de acupunctuurbehandeling. De kruiden worden besteld bij Dragon Herbs of bij de Natuurapotheek en bevatten geen stoffen van bedreigde diersoorten of verboden producten.


Behandeling

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Welke klachten zijn te behandelen met acupunctuur?

Acupunctuur is effectief bij de behandeling van een reeks van klachten. Dit geldt voor acute aandoeningen, die plotseling beginnen (bijvoorbeeld sportblessures) en/of chronische aandoeningen (bijvoorbeeld lage rugpijn, diabetes). Bekijk de volledige indicatielijst van WHO

Is acupunctuur veilig?

Bij Chc-Lu worden uitsluitend goed gekeurde disposable naalden gebruikt.De acupuncturist is door zijn gedegen opleiding uitstekend in staat om te bepalen waar de naald gestoken moet worden, hoe diep en onder welke hoek.

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken.

Hoe weet ik of de acupunctuur werkt?

Afhankelijk van de conditie, kan het een paar behandelingen duren voordat je de effecten van acupunctuur merkt. Meestal is er tijdens de behandeling een loom ontspannen gevoel en dat kan zomaar een uur aanhouden. De effecten van acupunctuur zijn cumulatief, hoe meer behandelingen hoe meer resultaat. Na een aantal behandelingen wordt er geëvalueerd om het vervolg vast te stellen.

Voor wie is acupunctuur niet geschikt?

Er zijn een aantal medische aandoeningen die niet geschikt zijn voor acupunctuur. Deze zijn:

  • Als er geen toestemming gegeven kan worden door de patient.

  • Personen onder invloed van alcohol of andere drugs.

  • Epilepsie.

  • Hemorragische diathese (hemofilie of andere bloed aandoeningen)

Wanneer naar een acupuncturist?

Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld met gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet. Een lange lijst want acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. In onze praktijk behandelen we veel mensen met oorsuizenvruchtbaarheidsproblemen, vrouwenklachten zoals zwangerschapsklachtenovergangsklachtenmenstruatieproblemen en endometriose. Daarnaast zien wij veel mannen met specifieke mannenklachten zoals erectiestoornissen/impotentie, plasklachten, prostaatklachten en mannelijke onvruchtbaarheid.

Verder zien wij ook veel patiënten met hoofdpijnallergieënlong– en darmklachtenslaapstoornissenvermoeidheidburn-out en psychische problemen. Op onze site vind je een overzicht van gezondheidsklachten die wij behandelen. Staat je klacht er niet bij, neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mag ik acupunctuur als ik zwanger ben?

Ja! Er zijn een aantal punten gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap, deze punten zijn bekend bij de acupuncturist. Wel is het natuurlijk belangrijk om de behandelaar te informeren als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.

Wat kan ik verwachten tijdens de eerste behandeling?

Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist uw ziektegeschiedenis uitvragen. Dit zijn vragen met betrekking tot veel verschillende aspecten van uw leven. Dit wordt gedaan om zo een gedetailleerd beeld te krijgen van uw conditie en dat betreft dan niet alleen informatie over uw aandoening waarvoor u komt. Daarnaast wordt uw pols gevoeld en naar uw tong gekeken, daarbij wordt de buik gepalpeerd en de meridianen gecontroleerd op gevoelige plekken. Het eerste bezoek duurt meestal één uur, inclusief de behandeling. Vervolgbehandelingen zijn ongeveer een half uur.

Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn acupunctuurbehandeling?

Geen zware inspannende activiteiten, geen alcohol drinken, beter niet roken en geen zware maaltijden voor of na uw behandeling. Zo kan het lichaam optimaal reageren op de behandeling.

Kan ik de acupunctuur declareren bij mijn zorgverzekeraar?

Als u een aanvullende verzekering heeft wordt de acupunctuur, gegeven door een Yi lid geheel of gedeeltelijk vergoed.
Kijk daarvoor op het vergoedingenoverzicht op de eerste pagina.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is een moeilijke vraag, omdat het aantal acupunctuur behandelingen varieert per persoon en afhankelijk is van de aandoening. Een minimum van vijf sessies acupunctuur wordt aangeraden, zodat het lichaam de kans krijgt te reageren op de behandeling. Wij adviseren dan ook vijf weken een wekelijkse behandeling. Na deze eerste behandelingen, kunnen extra sessies nodig zijn. Als de aandoening ernstig is, kan dat tot tien a twaalf behandelingen oplopen. Soms is een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig.

Te veel acupunctuur krijgen?

In China krijgen patiënten vaak iedere dag acupunctuur. Echter, in Nederland is dit niet gebruikelijk. Acupunctuur één a twee keer per week is ideaal tijdens de eerste fase van de behandelserie en dit wordt geleidelijk teruggebracht tot één keer per week, één keer per twee weken, één keer per maand tot eenmaal per drie maanden wanneer er een goed herstel is. Daarnaast komt het voor dat er een onderhoudsbehandeling eens per mand gegeven wordt om een goede gezondheid te behouden.

Dit is de afsluitende alinea van het onderdeel FAQ. Mocht u na het lezen van onze F.A.Q nog steeds vragen hebben neemt dan contact met ons op door ons te e-mailen of bellen.

bottom of page