top of page
Behandel Methoden van Chinese Health Center Lu
acupunctuur_edited.jpg
acupunctuur_edited.jpg

Acupunctuur

 

Acupunctuur is een, door de eeuwen heen, uitgebalanceerde en onderbouwde behandelmethode die werkt met het aanprikken. Het woord komt van het Latijnse Acus puncture, dat letterlijk naald prikken betekent. Dit gebeurde ter beïnvloeding van de diverse energiestromen die in de mens aanwezig zijn. De jarenlange klinische toepassing heeft aangetoond dat deze geneeswijze bijzonder effectief is voor zo goed als alle aandoeningen en let wel: zonder schadelijke bijwerkingen.

De Qi die we krijgen uit ons voedsel en de lucht die we inademen, circuleert in het lichaam via zogenaamde meridianen: energiebanen die onzichtbaar over en onder de huid lopen. Deze meridianen maken zowel onderling als met de verschillende organen in het lichaam contact. In het zo ontstane driedimensionale netwerk stroomt de energie gelijkmatig en harmonieus van en naar onze organen, zintuigen en weefsels en voedt zo het gehele lichaam. Een koppel van een Yin- en een Yang-meridiaan vormt een onlosmakelijk geheel. Naast het verzorgen van een gekoppeld paar van organen verzorgt de Qi van deze meridianen een zintuig en vele andere weefsels in de mens.
 

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten, die gezien kunnen worden als een verzamelplaats, als een poel van energie. Elk acupunctuurpunt heeft een specifieke functie en geeft een daardoor een specifieke kwaliteit aan de energiehuishouding. Verder hebben acupunctuurpunten onderling vele verbindingen.

Door een naald in een punt te zetten, breng je de Qi in beweging en kun je de Qi versterken waar zij te zwak is, of afremmen waar zij te overheersend is of zelfs verwijderen wanneer zij ziekmakend is. Op deze wijze wordt het verstoorde evenwicht hersteld, waarna het lichaam zijn balans hervindt.

cupping-chinese-health-center-lu.jpg

Cupping

Cupping therapie kan worden toegepast om gifstoffen vanuit dieper gelegen lichaamsweefsels (bindweefsel) naar de oppervlakte van de huid te halen. Hiervoor worden speciale glazen bollen op de huid gezet. Door de lucht binnen in de cup kort te verwarmen of weg te zuigen voordat hij geplaatst wordt, zuigt de cup zich vacuüm op de huid. Daardoor wordt de huid en vooral het bindweefsel onder en rondom de cup stevig gestimuleerd en raakt het beter doorbloed. Spieren komen tot ontspanning, wat vaak meteen na de behandeling te voelen is als ‘meer ruimte’. Door de flinke doorbloeding onder de cup zie je de huid rood worden op de plekken waar zich blokkades bevinden. Soms zijn de plekken zelfs dieprood of paars. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de stagnatie, die vervolgens opgelost wordt. De gekleurde plek verdwijnt vanzelf weer na een paar dagen.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijnklachten en werkt daarnaast heel ontspannend. Cupping is een vorm van Acupunctuur die gericht is op het bewegen en losmaken van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. Cupping verbetert je bloedsomloop. 

Ook bij cupping therapie geldt dat het heel belangrijk is om na de behandeling veel water te drinken om de vrijgekomen afvalstoffen snel uit je lichaam te verwijderen.

Tui-na-Chinese-Health-Center-Lu.jpg

Tui-Na Massage

 

Wat is tui na?

Bij tui na (ofwel tuina, 推拿, letterlijk “duwen grijpen”) massage gaat het om in je lichaam een gebalanceerde en vrije stroom van de Qi (energie) te herstellen. Met tui na massage worden specifieke manipulaties toegepast op bepaalde acupunctuurpunten of lichaamszones waardoor die worden ontspannen en de circulatie van qi en bloed wordt gestimuleerd. Dit gebeurt enerzijds door middel van specifieke handgrepen waarbij met de handpalm, vingers, knokkels, vuist en elleboog invloed uitoefent op de huid, spieren, pezen en het gelaat. Anderzijds zijn er de mobilisaties en zachte manipulaties van de gewrichten. Door druk uit te oefenen op bepaalde acupunctuurpunten op de meridianen (energiebanen) kunnen zowel oppervlakkig gelegen problemen (weke delen letsels) als interne problemen aanpakken. Tui na is beslist geen ‘relaxmassage’, maar een therapeutische massage waarbij het probleem grondig wordt aangepakt.

 

Waar kan tuina bij helpen?

Tuina massage biedt een verscheidenheid aan voordelen, zowel fysiologisch als psychologisch, verbetert het welzijn en versnelt het lichaamseigen vermogen tot herstel. Tui na kan onder andere helpen bij:

 

  • schouderproblemen, rug- en nekklachten, tennisarm (tenniselleboog), sportletsels, reumatische klachten, ischias

  • hoofdpijnmigraine, stress, bronchitis, slapeloosheid (insomnia), maagproblemen (abdominale klachten), sinusitis, hormonale problemen, artritis

 

Gua-Sha-Chinese-Health-Center-Lu.jpg

Gua-Sha

 

Guasha is een Chinese lichaamstherapie waarbij met een gladde (jade)steen en olie over de huid wordt geschraapt.
‘Gua’ betekent ‘schrapen’ en ‘Sha’ betekent ‘opgehoopte gifstoffen’. Guasha therapie is dus (vrij vertaald) gericht op het wegschrapen van opgehoopte afval- en gifstoffen. Door opgehoopte gifstoffen stagneert de energie en ontstaan klachten en ziekten. Door de guashabehandeling worden deze blokkades opgelost waardoor genezing en lichaamsbeweging weer mogelijk is.

Het genezende effect van Guasha wordt verkregen door de gelijktijdige inwerking op de huid, het (onderhuidse) bindweefsel, het lymfesysteem, het beenvlies, de spieren, de bloedvaten, zenuwen, hersenen en immuunsysteem. Daarnaast wordt het ontgiftigingsmechanisme geactiveerd waardoor de afvalstoffen via bloed, lymfe en urine op natuurlijke wijze uit het lichaam worden verwijderd. Op de plaatsen in het lichaam waar zich blokkades bevinden, zullen zich door het schrapen vlekken (vergelijkbaar met bloeduitstortingen) gaan vormen. Deze vlekken kleuren van lichtrood tot zelfs zwart! Hoe donkerder de vlek, hoe meer afvalstoffen het lichaam verlaten. Deze vlekken zien er akelig pijnlijk uit maar zijn het gelukkig niet! Na een paar dagen verdwijnen ze vanzelf weer. Bij iedere volgende gausha behandeling zullen de vlekken steeds minder donker kleuren. Daaraan kun je meteen ook zien dat de blokkades opgeheven worden.

Waar is Gua Sha goed voor?

Terwijl deze behandeling het meest gebruikt wordt om pijn te behandelen, kan het ook worden gebruikt om andere aandoeningen aan te pakken zoals astma, bronchitis, verkoudheid, griep, koorts, zonnesteek, fibromyalgie (pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)), verrekkingen, verstuikingen en spierspasmen.

 

Moxa-Chinese-Health-Center-Lu.jpg

Moxa Therapie

 

Moxa therapie  is een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.

 

Dit is dus een aanvulling op een acupunctuurbehandeling.  Moxa  wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi  stimuleren. In onze praktijk wordt deze behandeling uitgevoerd d.m.v. de nieuwste methode uit China, een Bio-Spectraal apparaat.
De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt,  bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

 

 

Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

 

Alle voordelen van moxa-therapie bij stuitligging op een rijtje:

  • De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.

  • De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.

  • Er zijn geen bijwerkingen bekend.

  • In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.

  • Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.

  • De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.

  • De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-.

 

Chinese Geneeskunde Kruiden

Chinese Kruiden

Chinese kruiden zijn een essentieel onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst en dienen om een verstoord balans in het lichaam opnieuw in harmonie te brengen. Al duizenden jaren gebruikt men in China planten voor de genezing van zieken. De grondslagen van de Chinese kruidengeneeskunde werden ongeveer 2500 jaar geleden schriftelijk vastgelegd. Ziekte is hierin het gevolg van een verstoorde balans in de stroom van levensenergie, ‘Qi’ (spreek uit: ‘tsjie’) in het lichaam. Het menselijk lichaam wordt gezien als een miniatuur van de kosmos met al zijn natuurlijke basiskrachten.

Ieder individu is anders. Afhankelijk van je ziektebeeld en constitutie wordt wordt speciaal voor u een kruidenpreparaat samengesteld.

 

Gedurende de behandeling wisselt de samenstelling van het preparaat voortdurend. Er zijn ongeveer driehonderd chinese kruiden en mineralen die regelmatig in de kruidenpreparaten voorkomen. Elk van die ingrediënten valt te beschrijven in termen van koud, koel, warm, heet of neutraal. Deze ‘qi’ of energiewaarde van het ingrediënt dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. Ook de smaak van het ingrediënte wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met bepaalde organen en systemen van het lichaam.

 

Hoe lang u onder behandeling moet blijven van de kruidengeneeskundige hangt af van uzelf en uw klachten.

 

De meeste niet chronische aandoeningen zijn binnen korte tijd helemaal of grotendeels helemaal te verhelpen. Voor een diepgaande genezing is echter, afhankelijk van de aandoening en van hoe lang die al bestaat, over het algemeen meer tijd nodig.

Voeding-chinese-health-center-lu.jpg

Voedingadvies

Het Traditionele Chinese voedingsadvies is steeds meer in opmars. Hierbij gaan we niet uit van calorieën tellen of minder eten of diëten, maar van de vijf elementen. Voedingsmiddelen hebben een energetische werking en kunnen daarmee direct invloed uitoefenen op de mens en op de energie huishouding.
Als we met ons voedsel rekening houden met de seizoenen en dus met de vijf elementenleer, komt er een juist evenwicht tussen Yin en Yang tot stand. Iets wat onze oma’s eigenlijk voor een gedeelte altijd al deden: gewoon seizoengroenten kopen.
Ook het klimaat waar iemand woont is van belang. Een klimaat dat gekenmerkt wordt door hitte en droogte is een Yang-klimaat. De mensen die hierin wonen zullen om een evenwichtige voedingsbalans te krijgen Yin-voedsel moeten gebruiken. Dit is voedsel dat van nature ook in deze gebieden thuishoort: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines. In Nederland groeien deze vruchten niet en ze zullen dan ook met mate gegeten dienen te worden. Het is niet toevallig dat de wintertijd (Yin) in ons klimaat vraagt om boerenkool met worst, een typisch voorbeeld van Yang-voedsel. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen en met relatief weinig moeite kan er zo actief aan het genezingsproces meegewerkt worden.

bottom of page